martes, 24 de septiembre de 2013

LA RECOLECCIÓ I PROPIETATS DE L'OLI

   És la deessa Isis qui mostra el cultiu de la olivera als homes. Els egipcis empraren l’oli majoritàriament com a cosmètic, cosa encara habitual en molts països asiàtics i africans. Els antics faraons s’enterraven sempre en companyía d’algunes reserves d’oli.

   Amb la extensió cap a la mediterrània l’oli passa a formar part de la trinitat alimentària junt amb el pa i el vi. I son els Romans qui l’estenen al llarg del seu imperi comercial.

   Durant mil·lennis s’ha cuidat la recol·lecció d’aquest petit fruit i s’ha perfeccionat el procés d’extracció. Sovint li donem molta importància a la premsada, quan aquesta tan sols és un esglaó del procés d’obtenció de l’oli. La oliva és un fruit tan delicat que depèn ja del mètode que escollim per recol·lectar-la per que acabem obtenint el millor resultat.

   SISTEMES DE RECOLECCIÓ:




UNA A UNA: És el procés més lent i costós, però l’únic que podem emprar en la recol·lecció de les olives de taula i l'emprat per els qui pretenen obtenir l’oli de qualitat màxima. És el mètode ideal ja que la oliva no es malmet.






VAREJAR: Consisteix a picar amb un bastó i fer caure les olives. Això provoca lesions a l’arbre que repercutirà en collites posteriors. És el mètode més agressiu i en recessió.





MECÀNIC: Consisteix a sacsejar la olivera mitjançant maquinaria agrícola. Es sol acompanyar amb un vareig suau per acabar de collir les olives que no cauen amb la vibració.




Per garantir les màximes garanties de qualitat de la oliva no es pot emmagatzemar més de 24 hores abans de premsar-la.

   PROPIETATS SALUDABLES:

En contenir vitamina E propicia la eliminació del colesterol dolent

És un fantàstic antioxidant recomanat per als més petits i els més grans. Prevé l’envelliment cel·lular i l’aparició dels càncers.

Aconsellat per a la diabètis ja que redueix els nivells de glucèmia necessitant menys insulina per al seu tractament.

L’oli d’oliva crea una crosta en els aliments fregits, sense penetrar-los, que permet que les propietats d’aquests quedin en el seu interior intactes.

Endureix els ossos.

Ajuda el fetge a assimilar greixos.

Evita l’aparició de llagues d’estómac.

CONSERVACIÓ:


S’aconsella sempre protegir-lo de la llum i l’aire per evitar enranciments.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Ajudeunos a millorar el nostre blog, amb les vostres pròpies aportacions.
Benvinguts.