Segurament, si sou clients habituals del Mercat Municipal del Prat
haureu vist aquest cartell.
Aprofitant aquesta promoció crec que és un bon moment per dedicar un
homenatge a aquest condiment imprescindible i poc a poc menystingut, degut al
desconeixement involuntari.
L’oli, una petita paraula que embolcalla un gran tresor. Quants hem emprat en tantes
converses les exaltacions de la dieta mediterrània. Sense oli no hi ha mediterrània,
ni tan sols dieta. La qüestió és la següent, estem segurs de que el que
consumim és oli…?
![]() |
Mètode tradicional. |
Des de fa temps s’ha anat estenent la creença que l’oli extret en fred i mitjans
tradicionals és l’oli més autèntic i saludable. Bé doncs aquesta creença és tan
vàlida com afirmar que el vi més prestigiós és aquell que s’extreu encara
trepitjant-lo amb peus nus, o que la millor és aquella que s’extreu a ma i recull
amb galleda de ferro. La modernització de les instal·lacions de les cooperatives
com la del Baix Ebre assegura una extracció amb les màximes garanties
sanitàries afavorint la màxima qualitat i puresa de l'oli sense cap
augment forçat de temperatura (prensada en fred). La tecnologia
emprada permet separar les olives defectuoses abans de la prensada, aplicar la pressió
precisa, i un filtrat acurat.
Crec que és indispensable que apuntem en què consisteix l’acidesa de la oliva.
El suc de la oliva fermenta ràpidament ocasionant un augment d’acidesa que es
mesura en graus. Aquesta acidesa pot assolir cotes de més de 40 graus segons
el moment de collir-la, el mètode emprat i el temps d’emmagatzematge. Amb
aquesta dada podrem apreciar molt millor els diferents tipus d’oli:
-
OLI EXTRA-VERGE: L’oli més apreciat.
És l’oli que en prensar la oliva no supera els 0.8 graus d’acidesa. És el més
difícil d’obtenir degut a la cura de tot el procés des de la elecció del fruit
fins el prensat, per tal de que no augmenti la seva acidesa.
-
OLI VERGE: L’oli que en analitzar
la seva acidesa no pot entrar en la gamma d’extra-verge, però que no supera els
2º és envasat en aquesta categoria. Les seves propietats son idèntiques a les de l’oli extra-verge, però és habitual que si tenim un bon
paladar li trobem un gust més fort.
-
OLI REFINAT : Tot l’oli que
supera en graduació els 2º s’aprofita mitjançant processos químics. La graduació
final pot ser la que el fabricant convingui. En aquest procés es perd tota
propietat saludable i fins i tot el gust particular de l’oli, és per això que
sempre trobem que contenen també olis verges o extra-verges. Però la quantitat
d’aquests és la mínima per poder recuperar el gust a oliva.
Amb aquesta petita síntesi
podem valorar què significa el dir “jo gasto només oli 0.4” o “a mi m’agrada el d'un grau perquè li trobo més gust”.
CONSELL: “Refinat” no és
sinònim de qualitat, sinó de “refineria”
No hay comentarios:
Publicar un comentario
Ajudeunos a millorar el nostre blog, amb les vostres pròpies aportacions.
Benvinguts.