miércoles, 23 de octubre de 2013

RAÇES DE GALLINES: EMPORDANESA

Blanc
Roig












Als concursos avícoles dels anys vint es presentaven dues varietats d’aquestes gallines, la blanca i la rossa. El professor Rossell i Vilà va seleccionar la varietat blanca.

 A pocs anys després de la mort del professor desapareix aquell nucli de població de varietat blanca degut a la manca d’aliments de la postguerra. Com en el cas del potablava els únics exemplars es redueixen a les cases rurals empordaneses.

   L’any 1982 la Diputació de Tarragona comença la tasca de recuperació de la gallina de l’Empordà. És en aquesta fase de recuperació que s’estructura la gallina empordanesa en cinc varietats: blanca, roja, rossa, blanquirossa i aperdiuada. Es contempla la possibilitat de que hagin rebut influencia de la gallina del Penedès.

blanquiros
El pollastre de raça empordanesa és encara avui en dia en greu perill d’extinció, tot i que ja fa més de 30 anys que es treballa per consolidar la seva supervivència.

   El gall és estilitzat, de planta semblant als nostres coneguts potablava, llarg i prim. El seu pes final difícilment supera els 3kg.

Ros
Aperdiuat

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Ajudeunos a millorar el nostre blog, amb les vostres pròpies aportacions.
Benvinguts.