miércoles, 19 de junio de 2013

LA FAMILIA "POLLASTRE"


Normalment anem al mercat amb una idea fixa: pit o cuixa.. Però de tant en tant ens sorprèn la gran varietat de carns que podem trobar en el mostrador refrigerat.

 Les varietats d’aus i pollastres son tantes que és pràcticament impossible trobar-les reunides en una sola parada de mercat. Si ens volem sorprendre realment només cal que demanem una relació de tot allò que la nostra paradista ens pot oferir, sobre tot per encàrrec.

Avui ampliarem una mica més el nostre coneixement de la família més famosa d’una parada d’aus, el pollastre. A l’entrada anterior vam conèixer algunes de les seves variants en general. Tot seguit, desglossarem una mica més la família, segons el tipus d’au que podem trobar.



EL POLLASTRE:
El pollastre de major consum es el tipus “Broiler” un tipus de pollastre de característiques pesades i de ràpid engreix amb quarts amples i arrodonits.  La seva criança acostuma a ser de tipus granja degut a la seva destinació al ràpid creixement. Com a curiositat, saber que al consum es destinen ambdós sexes. És per aquesta raó que ens referim amb una paraula tan genèrica com “pollastre”.






EL GALL:  És el resultat dels processos de criança lenta, com els pollastres de pagès, els ecològics o qualsevol altre tipus de variant que requereixi expressament que el producte final que volem sigui específicament gall. La seva figura és estilitzada i la seva carn fibrosa. Segons la raça trobarem més diferències al paladar.






EL CAPÓ: Amb la castració del gall aconseguim que la seva carn resulti més tendre i saborosa, perdent la fibrositat del gall adult. El capó ha estat sempre un luxe al llarg de la historia. La seva cresta i barbetes no es desenvolupen tant com les del gall.






LA GALLINA: Quan demanem “gallina” el que cerquem realment és aquella que utilitzem per a brous, degut a la seva gran quantitat de parts greixoses i a la seva intensitat aromàtica. Això succeeix per que el que comprem quan demanem “gallina” és un animal madur que ha exhaurit la seva capacitat ponedora i s’ha pogut desenvolupar completament.





LA PULARDA: Es tracta d’una gallina jove que ha estat castrada abans de poder pondre. La seva alimentació destinada a l’engreix ens ofereix una peça final d’uns 3 Kg de carn tendre i molt gustosa.







El PICANTÓ: El pollastre picantó és un pollastre petit amb la idea de que sigui apte per una sola ració. És un tipus de pollastre que amb prou feines supera el mig kilogram de pes. És tendre, suau i molt apropiat per parrilles. En algunes zones se’l coneix com a pollastre “tomaquer”. A Catalunya va ser un empresari criador qui el va nomenar “picantó”. Son pollastres joves d’entre 6-8 setmanes.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Ajudeunos a millorar el nostre blog, amb les vostres pròpies aportacions.
Benvinguts.