miércoles, 29 de mayo de 2013

EL POLLASTRE

De tant en tant trobem casos en l’alimentació en que comprovem que aliments que antigament eren considerats menjar de pobre, degut al seu poc cost, d’un dia per l’altre passen a convertir-se en articles pràcticament de luxe: un clar exemple pot ser el bacallà i d’altres salaons. Es ben curiós, doncs, que amb el pollastre hagi succeït tot just el contrari.

Fins no fa masses anys, el pollastre era considerat un plat d’autèntic luxe i de celebració, i quedava reservat a diumenges i d’altres esdeveniments familiars. Tradicionalment ha estat sempre a les millors taules nadalenques, i encara avui continua essent així.


Això no és d’estranyar, si pensem que la cria d’un pollastre tradicional precisa d’ almenys 5 mesos per aconseguir un pes entre 1 i 3 kg. Actualment en processos productius de pollastre s’aconsegueixen aquestes fites en tan sols 3 mesos. Així doncs els costos disminueixen i el resultat ha esdevingut una de les fonts càrniques més comuns i econòmiques.


PROPIETATS NUTRITIVES

A mesura que envelleix, el pollastre presenta més greixos. Com també trobem més greixos en els quarts inferiors, mentre que el pit conté més proteïnes.

A diferència de les carns vermelles, el pollastre ens aporta major quantitat de fòsfor i potassi. La presencia de ferro, en canvi, és inferior. En l’apartat vitamínic hi trobem B3 i àcid fòlic. La major aportació nutritiva es concentra en els menuts, en especial en el fetge: vitamines com la B12, A i C. La presencia però de colesterol es molt alta en aquestes parts.

La digestió de la carn de pollastre és molt lleugera, fins i tot més que la de gall d’indi. Aquest fet, sumat a la gran versalitat a l’hora de cuinar-la, la converteix en una de les carns més apreciades en qualsevol dieta de control de pes.


CONSELLS PRÀCTICS

La carn de pollastre es de color blanc, encara que si ha estat alimentat amb blat de moro el seu color varia al groc.

La carn de pollastre blanc és més fina, en canvi la groga es més saborosa.

El pollastre sencer es conserva millor degut a que la pell protegeix la carn.


Un cop a casa és millor consumir-lo abans de les 48 hores. Cuinat pot aguantar fins a quatre dies. I congelat fins a 6 mesos. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Ajudeunos a millorar el nostre blog, amb les vostres pròpies aportacions.
Benvinguts.