miércoles, 22 de mayo de 2013

Els Codis de l'Ou


   
Cada ou destinat al consum públic ha de comptar amb un codi imprès que ens pot indicar la seva procedència si sabem interpretar-lo.
El dígit més interessant per a nosaltres és el primer, que pot ser del “0” al “3”. Aquest dígit ens indica de quin tipus de cria de gallines prové.
Actualment les mesures de qualitat alimentària en tot establiment regulat asseguren un consum sense riscos. Això no implica que entre els mínims legals exigits i les diferents opcions de productes oferts no hi hagi una gran diferencia qualitativa.

OU DE GABIA, DÍGIT “3”
Si busquem un ou econòmic la nostra millor opció serà l’ou més comú, aquell que prové de grans granges productores. Les gallines d’aquestes granges son animals únicament destinats a pondre ous. 
Hem de comptar que a Catalunya es van consumir l’any 2011 prop de 105 milions de dotzenes d’ous. Aquesta demanda obliga a que la producció es vegi forçada a acomplir amb la gran demanda diària.  
Actualment la normativa europea obliga a un mínim espai per a cada gallina, per tal de que l’animal tingui la vida digna que li pertoca.

OU DE TERRA, DÍGIT “2”
Les gallines ponedores en granges del dígit « 2 » només es diferencien per el fet de que no viuen en gàbia, però sí en espais tancats. La qualitat de vida de l’animal millora considerablement ja que compten amb certa mobilitat. La seva alimentació i medicació continua essent destinada a la màxima producció d’ous.

  
OU DE CAMP, DÍGIT “1”
En aquest ou ja trobem una diferència de preu justificat per l’increment de despeses que suposa acomplir amb l’espai mínim requerit per a la cria de gallines en semillibertat.
La diferència amb les granges de codi “1” només prové de l’alimentació i de la medicació. Hi ha qui creu que amb aquest dígit ja n’hi ha prou per a consumir un ou ecològic. En alguns casos és possible, però només la confiança i la bona fe del productor ens ho pot assegurar.


OU ECOLÒGIC, DÍGIT “0”
Es l’ou més car i de menor presencia degut a la dificultat afegida d’aconseguir aquesta categoria. 
És l’únic dígit que ens assegura que el que consumim és un ou 100% ecològic
És molt difícil el frau en un producte segellat com a ecològic ja que les sancions acostumen a ser molt elevades i els controls extremadament rigorosos. Només la demanda d’aquest tipus d’ou pot portar a un futur rentable per al productor, encara que cada cop son més els consumidors que exalten les seves virtuts, tant de sabor com de salut. 
Les gallines ecològiques viuen en un ambient de semillibertat i no poden ser vacunades amb antibiòtic ni consumir altra menjar que no sigui també provinent d’agricultura ecològica.


DIFERENCIAR ELS ROVELLS
L’alimentació de les gallines ecològiques no permet que els seus pinsos continguin colorants. Per tant, el rovell de l'ou ecològic acostuma a ser groc, perfectament arrodonit i ters, a diferència d’altres ous que presenten un rovell ataronjat. Aquest és un consell per tal de que no us donin gat per llebre.

A la “Polleria Antonia” no en tenim prou en oferir-vos un producte que compleixi les vostres expectatives, si no que també ha d’acomplir els nostres requisits. L’ou ecològic que nosaltres us proporcionem és també un ou de proximitat, provinent d’una petita granja de Torrelles de Llobregat, Can Reinal, on l’Albert i la Marta prenen cura de la seva petita producció i premien la nostra confiança subministrant aquest petit tresor tancat en una closca.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Ajudeunos a millorar el nostre blog, amb les vostres pròpies aportacions.
Benvinguts.