miércoles, 29 de mayo de 2013

EL POLLASTRE

De tant en tant trobem casos en l’alimentació en que comprovem que aliments que antigament eren considerats menjar de pobre, degut al seu poc cost, d’un dia per l’altre passen a convertir-se en articles pràcticament de luxe: un clar exemple pot ser el bacallà i d’altres salaons. Es ben curiós, doncs, que amb el pollastre hagi succeït tot just el contrari.

Fins no fa masses anys, el pollastre era considerat un plat d’autèntic luxe i de celebració, i quedava reservat a diumenges i d’altres esdeveniments familiars. Tradicionalment ha estat sempre a les millors taules nadalenques, i encara avui continua essent així.


Això no és d’estranyar, si pensem que la cria d’un pollastre tradicional precisa d’ almenys 5 mesos per aconseguir un pes entre 1 i 3 kg. Actualment en processos productius de pollastre s’aconsegueixen aquestes fites en tan sols 3 mesos. Així doncs els costos disminueixen i el resultat ha esdevingut una de les fonts càrniques més comuns i econòmiques.


PROPIETATS NUTRITIVES

A mesura que envelleix, el pollastre presenta més greixos. Com també trobem més greixos en els quarts inferiors, mentre que el pit conté més proteïnes.

A diferència de les carns vermelles, el pollastre ens aporta major quantitat de fòsfor i potassi. La presencia de ferro, en canvi, és inferior. En l’apartat vitamínic hi trobem B3 i àcid fòlic. La major aportació nutritiva es concentra en els menuts, en especial en el fetge: vitamines com la B12, A i C. La presencia però de colesterol es molt alta en aquestes parts.

La digestió de la carn de pollastre és molt lleugera, fins i tot més que la de gall d’indi. Aquest fet, sumat a la gran versalitat a l’hora de cuinar-la, la converteix en una de les carns més apreciades en qualsevol dieta de control de pes.


CONSELLS PRÀCTICS

La carn de pollastre es de color blanc, encara que si ha estat alimentat amb blat de moro el seu color varia al groc.

La carn de pollastre blanc és més fina, en canvi la groga es més saborosa.

El pollastre sencer es conserva millor degut a que la pell protegeix la carn.


Un cop a casa és millor consumir-lo abans de les 48 hores. Cuinat pot aguantar fins a quatre dies. I congelat fins a 6 mesos. 

miércoles, 22 de mayo de 2013

Els Codis de l'Ou


   
Cada ou destinat al consum públic ha de comptar amb un codi imprès que ens pot indicar la seva procedència si sabem interpretar-lo.
El dígit més interessant per a nosaltres és el primer, que pot ser del “0” al “3”. Aquest dígit ens indica de quin tipus de cria de gallines prové.
Actualment les mesures de qualitat alimentària en tot establiment regulat asseguren un consum sense riscos. Això no implica que entre els mínims legals exigits i les diferents opcions de productes oferts no hi hagi una gran diferencia qualitativa.

OU DE GABIA, DÍGIT “3”
Si busquem un ou econòmic la nostra millor opció serà l’ou més comú, aquell que prové de grans granges productores. Les gallines d’aquestes granges son animals únicament destinats a pondre ous. 
Hem de comptar que a Catalunya es van consumir l’any 2011 prop de 105 milions de dotzenes d’ous. Aquesta demanda obliga a que la producció es vegi forçada a acomplir amb la gran demanda diària.  
Actualment la normativa europea obliga a un mínim espai per a cada gallina, per tal de que l’animal tingui la vida digna que li pertoca.

OU DE TERRA, DÍGIT “2”
Les gallines ponedores en granges del dígit « 2 » només es diferencien per el fet de que no viuen en gàbia, però sí en espais tancats. La qualitat de vida de l’animal millora considerablement ja que compten amb certa mobilitat. La seva alimentació i medicació continua essent destinada a la màxima producció d’ous.

  
OU DE CAMP, DÍGIT “1”
En aquest ou ja trobem una diferència de preu justificat per l’increment de despeses que suposa acomplir amb l’espai mínim requerit per a la cria de gallines en semillibertat.
La diferència amb les granges de codi “1” només prové de l’alimentació i de la medicació. Hi ha qui creu que amb aquest dígit ja n’hi ha prou per a consumir un ou ecològic. En alguns casos és possible, però només la confiança i la bona fe del productor ens ho pot assegurar.


OU ECOLÒGIC, DÍGIT “0”
Es l’ou més car i de menor presencia degut a la dificultat afegida d’aconseguir aquesta categoria. 
És l’únic dígit que ens assegura que el que consumim és un ou 100% ecològic
És molt difícil el frau en un producte segellat com a ecològic ja que les sancions acostumen a ser molt elevades i els controls extremadament rigorosos. Només la demanda d’aquest tipus d’ou pot portar a un futur rentable per al productor, encara que cada cop son més els consumidors que exalten les seves virtuts, tant de sabor com de salut. 
Les gallines ecològiques viuen en un ambient de semillibertat i no poden ser vacunades amb antibiòtic ni consumir altra menjar que no sigui també provinent d’agricultura ecològica.


DIFERENCIAR ELS ROVELLS
L’alimentació de les gallines ecològiques no permet que els seus pinsos continguin colorants. Per tant, el rovell de l'ou ecològic acostuma a ser groc, perfectament arrodonit i ters, a diferència d’altres ous que presenten un rovell ataronjat. Aquest és un consell per tal de que no us donin gat per llebre.

A la “Polleria Antonia” no en tenim prou en oferir-vos un producte que compleixi les vostres expectatives, si no que també ha d’acomplir els nostres requisits. L’ou ecològic que nosaltres us proporcionem és també un ou de proximitat, provinent d’una petita granja de Torrelles de Llobregat, Can Reinal, on l’Albert i la Marta prenen cura de la seva petita producció i premien la nostra confiança subministrant aquest petit tresor tancat en una closca.

miércoles, 15 de mayo de 2013


Les proteïnes de l’ou i les seves excel·lents propietats


L’ou, un dels aliments bàsics i més consumits al llarg de la història de la humanitat ha patit la mala premsa de la divulgació de falses idees sobre els seus greixos.
Sense cap mena de dubte, l’ou és un aliment excel·lent que conté diverses propietats
de nutrició, a més a més de les seves proteïnes és una gran font d’aportació vitamínica, mineral i antioxidant. Aquest fet el converteix en protector cardíac i disminueix el risc de cataractes.
Les seves proteïnes son totes de profit per el nostre organisme, que evita la formació de greixos. Aquestes es concentren en la clara. El rovell conté vitamines tan apreciades i difícils de trobar en un aliment, com la vitamina D.
La albúmina de l’ou neteja el nostre organisme de metalls pesants.
Les aportacions proteíniques de l’ou poden variar segons el mètode de cocció que utilitzem.
  • Proteïnes de l’ou cru: 6 gr. y 70 calories.
  • Proteïnes de l’ou dur o passat per aigua: 6 gr. y 70 calories.
  • Proteïnes de l’ou fregit o escalfat: 6 gr. y las calories variaran depenent del tipus d’oli. El millor és el d’oliva, i en aquest cas aporta al voltant d’unes 120 calories.
  • Proteïnes de l’ou en truita: 10 gr. Es poden augmentar el valor de les proteïnes i disminuir el valor calòric fent la truita amb dos ous sencers i una clara de més.

miércoles, 8 de mayo de 2013

    Aquest Blogg, lluny de convertir-se en un arxiu històric i d'exaltació de les virtuts de la nostra parada, pretén esdevenir un punt de referència i d'ajut per a tots aquells que volen conèixer quines son les característiques dels productes que podeu trobar al nostre establiment.
   Cada cop son més les persones que es preocupen i es consciencien sobre els aliments a consumir.
   Sovint sentim o llegim casos de frau alimentari. Però encara son més freqüents els casos que, per desconeixença, ens passen per alt.
   Ningú serem mai prou savis com per poder conèixer-ho tot, però és més probable que com més siguem més puguem arribar a aprendre.
   Us convidem doncs a participar en el nostre Blogg de forma activa i que entre tots puguem arribar a gaudir d’una alimentació d’excel·lent qualitat.