martes, 12 de noviembre de 2013

RACES CATALANES: GALLINA DEL PENEDÈS



Gallina Penedesenca, del Penedès o Ballarica.





Durant el primer terç del segle XX es parlava d’una raça de gallines de la zona del Penedès que produïen un tipus d’ou “l’ou rogenc de Vilafranca”. Aquest ou era el més preuat del moment. La producció actual d’aquest ou, de fort color rogenc, és pràcticament local.



La raça Penedesenca, tot i estar qualificada com una de les més amenaçades per la seva extinció, compta avui en dia amb diferents programes de recuperació. Com hem vist en casos anteriors, Empordà i Prat, ha estat possible degut als exemplar conservats en les masies que s’han criat com a animal de granja, sense objectius comercials. Als anys 40 només es van poder trobar uns pocs exemplar en un total de 4 masies, gràcies a les quals s’ha pogut recuperar la població. L’acurada selecció d’individus i observació dels pollets i el seu desenvolupament ha aconseguit que avui comptem amb diferents varietats de raça: negre, barrada, aperdiuada. La seva cria a l’estranger, té en Alemanya un dels seus fervents admiradors l’associació Sonderverein der Züchter Katalanischer Hühnerrassen es dedica a la criança de races catalanes de gallines.

 



Encara que hi ha diferents varietats dins la mateixa raça, la escollida per la seva representació és la varietat coneguda com “Vilafranquina negra”. El seu plomatge és d’un intens negre metàl·lic, orelles blanques, cresta puntada sense clavell i potes color pissarra.






És la “Vilafranquina negra”  la dedicada a la producció càrnica. El gust natural de la seva fina carn l’han convertit actualment en el pollastre més preuat per als millors gourmets catalans.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Ajudeunos a millorar el nostre blog, amb les vostres pròpies aportacions.
Benvinguts.